Transzzsírok
TRANSZZSÍROK : CSEMPÉSZETT MÉREG A KONYHÁDBAN?
Sokat hallottál már róluk, de pontosan tudod, miben rejlenek? Tudod, hogy az egyik legártalmasabb összetevő, amit a szervezetedbe juttathatsz? Vagy csak úgy érzed, hogy"úgyis mindenben van valami káros", és már nem is figyelsz rá? A modern világban kényelmes lett az étkezés. Egy gyors fagyasztott pizza, egy adag sült krumpli útközben, vagy egy péksütemény reggelire: időt spórolunk, de vajon milyen áron?
MI IS A TRANSZZSÍR PONTOSAN?
A transzzsírok olyan mesterségesen átalakított növényi zsírok, amelyeket az élelmiszeripar főként azért használ, mert: olcsóbbak, hosszabb ideig eltarthatók, javítják az állagot és ízt. A probléma viszont az, hogy a szervezet nem tudja megfelelően lebontani, és ezek a zsírok pusztítják az érrendszert és fokozzák a gyulladást.
MIBEN TALÁLHATÓ MEG LEGINKÁBB?
Margarinok, vajkrémek, kész sütemények, péksütemények, instant levesek, szószok, gyorséttermi sült krumpli, rántott ételek, csokoládés bevonók, olcsó csokik, töltött kekszek, popcorn, chips, ropogtatnivalók...
Rohanó világunkban sokkal könnyebb feldobni egy kész pizzát vagy útközben bekapni egy hamburgert. A kényelmi ételek szinte mindig tartalmaznak TRANSZZSÍROKAT, hiszen ezek tartósítják az állagukat és növelik az eltarthatóságukat.
HOGYAN TALÁLOD MEG AZ ÉTELBEN?
Egyes országokban kötelező feltüntetni, másutt elbújtathatják különféle neveken. Figyelj az alábbi E-számokra és kifejezésekre: E471, E472
- Részben hidrogénezett olajok
- Részlegesen hidrogénezett növényi zsír, ez mindig transzzsírt jelent
- Mesterséges zsírok, gyakran gyorsételeknél használják
MIT OKOZNAK A SZERVEZETBEN?
A transzzsírok fokozatosan rombolják az egészséget, és olyan betegségek kialakulásához vezetnek, amelyeket sokan csak időskorban kezdenek komolyan venni:
SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK : A transzzsírok megkeményítik az ereket, növelik a rossz koleszterint, szívrohamhoz vezethetnek.
MAGAS VÉRNYOMÁS, GYULLADÁSOK : Az állandó gyulladás károsítja a szervezetet, és hozzájárul a cukorbetegséghez és ízületi betegségekhez.
AGYI MŰKÖDÉS ROMLÁSA, MEMÓRIAPROBLÉMÁK : Azok, akik sok transzzsírt fogyasztanak, gyorsabban veszítenek a kognitív képességeikből.
ELHÍZÁS, HORMONÁLIS PROBLÉMÁK : Mivel a szervezet nem tudja jól lebontani, zsírként raktározza el, főként a hasi területen.
MIT LEHET TENNI?VAN ALTERNATÍVA!
Nem kell egyik napról a másikra lemondani minden kényelemről, de ha nem akarunk 60 évesen egy sarokban ülő, magatehetetlen kaktuszként létezni, apró változtatásokkal is rengeteget tehetünk:
MIRE CSERÉLHETED A TRANSZZSÍROKAT?
- Hidegen sajtolt olajok (olíva, kókusz, avokádóolaj)
- Természetes vaj, ghí : A jó minőségű vaj NEM tartalmaz transzzsírokat!
- Diófélék, magvak : Omega-3 és egészséges zsírok forrásai
- Házi készítésű ételek : Kerüld a feldolgozott ételeket, süss otthon természetes alapanyagokból
SZOKÁSOK, AMIK SEGÍTENEK AZ EGÉSZSÉGEDBEN:
- Több friss, természetes étel fogyasztása
- Fokozatos áttérés az egészséges zsírokra
- Több mozgás, az egészséges vérkeringés segít lebontani a felesleges zsírokat
- Kevesebb gyorsétterem, több tudatos választás